Nov TIMSS 2019 brez Slovenije

Z objavo mednarodnih podatkovnih baz je na mednarodni ravni zaključena raziskava TIMSS 2015. Začenja se TIMSS 2019, ki bo prinesel popolnoma novo merjenje znanja med učence. Na tablicah ali računalnikih bodo reševali aktivne, skoraj multimedijske naloge, projektne izzive in probleme iz matematike in naravoslovja. Po prvih vodenih poskusih so navdušeni vsi, učenci in raziskovalci. V celotnem TIMSS 2019, ki bo omogočil tudi še običajne papirne preizkuse, je prijavljenih 83 držav, od tega okoli polovica za eTIMSS.

Vendar ne Slovenija. V projektu ne bomo sodelovali. Kljub 20 letom trendov, uporabi izsledkov v šolah in pri razvoju kurikula ter veselju sodelujočih učencev in šol s sodelovanjem. Razlogov za odločitev na državni ravni je verjetno več in jih raziskovalci ne poznamo zares. participating countries in TIMSS19

Naravoslovni kapital

V januarju nas je obiskala raziskovalka Špela Godec, podoktorska raziskovalka na King’s College, School of Education, Communication & Society v Londonu. Predstavila nam je svoje raziskovanje pomena naravoslovnega kapitala v področju izobraževanja. Prijazno nam je posredovala povezave do svojega raziskovalnega dela na King’s College Londonu: kratka video animacija o ‘science capital’ in publikacija ‘science capital made clear’, ki ima na koncu seznam njihovih ključnih člankov.

HOLDALL-Cropped-195x135

Več o projektu:  The Enterprising Science Project (Enterprising Science is a five-year partnership between King’s College London and the Science Museum, funded by BP (2013-2017). This research and development project uses the concept of ‘science capital’ (science-related qualifications, interest, literacy and social contacts) to understand how young people from all backgrounds engage with science and how their engagement might be supported.)

Podobnega raziskovanja je pri nas še malo, zato smo z veseljem skupaj sklenili, da se bomo bolj povezovali in spremljali raziskovalne rezultate vseh naših projektov, ki se ukvarjajo s stališči in znanjem naravoslovja.